Čišćenje zvuka (1. dio)

Ovo sam prije neki dan našao na muzičkom forumu, pa pošto je super objašnjeno samo ću preuzeti tekst… (http://www.muzicki-forum.com), a zašto sam stavio 1.dio, zato što ću još pisati o ovome…. pa poslušajmo šta kaže čovjek:

Ima dosta VST-ova koji na ovaj ili onaj način smanjuju šum – noise gates, ekvilajzeri u nekim postavkama, dehummeri, denoiseri, itd. Da se ukratko pozabavimo noise reduction pluginovima.

U najkraćim crtama, čovek prvo pomisli na Voxengo Redunoise i Waves X-Noise plaginove. Voxengo Redunoise se kupuje zasebno (više informacija na http://www.voxengo.com/product/redunoise/ ) a Waves X-Noise dolazi kao deo nekoliko Wavesovih bundleova, od kojih je najpoznatiji Waves Diamond Bundle (iliti ovo: http://www.waves.com/content.aspx?id=165 ).

Jedan od načina na koji se može raditi noise reduction jeste “noise print method”, kojim oštećujete najmanje zvučne informacije a uklanjate najviše šuma. Semplujete šum (i samo šum!) sa vaše trake, a zatim “kažete” softveru: “Samo ovo skloni, ostalo ne diraj.”

Primer: priključite svu svoju opremu, podignete vaš DAW i pouključujete sve VST efekte koji vam (i ako vam) trebaju u toku usnimavanja, a kao poslednji VST efekat podignete Waves X-Noise i pogledate šta on kaže. Ovako on, na primer, reaguje na priključenje mog mikrofona:

Ta crvena crta je sabrani noiseprint cele moje opreme – mikrofona sa svojim šumom, miksete sa svojim šumom, konvertera moje kartice sa svojim šumom, vetra koji duva ispred mog prozora dok nameštam mikrofon i kulera na procesoru koji ovih dana šumi jače nego inače pošto sam na ovu vrućinu otvorio kućište… da, čak i mog disanja pored mikrofona. Šta vam ta crvena linija govori? Da je šum (na sreću) prilično ravan na svim frekvencijama, osim što raste ispod 40 hZ. Da je samo to, ne bih morao ni da palim X-Noise, odsekao bih frekvencije ispod 30 hZ kao što je i red, ali – ovo je usemplovan šum bez ikakvih daljih VSTova na kanalu, a svaki ekvilajzer ili kompresor će podići šum i tamo gde se on ozbiljno čuje.

noisebl8

Sad na stvar: vidite li, ispod crvene crte, natpis “Noise Profile – Learn”? Ćutite pred mikrofonom (ili ne svirajte ništa na gitari/ basu), čekajte da se linija ustali (bez ševrdanja zbog porasta signala) i kliknite to “Learn”. Voila, imate sempl svog šuma. Time ste kompjuteru rekli: “To što sada čuješ, dok ne sviram/ ne pevam, je ŠUM. Kada budem svirao, skini samo TO, ne diraj mi moj signal!”

I to je to. Ako imate dovoljno jak kompjuter, ostavite X-Noise da radi realtime. Ako vam treba svaki gram procesora za važnije stvari, sejvujte preset tako usemplovanog šuma pod nekim imenom koji će vam biti jasan (“Šum na gitari, 26. jun 2007”), snimite šta želite a zatim – ako radite u Nuendu, Cubaseu ili SoundForgeu – markirajte gotov snimak i samo za njega ponovo podignite X-Noise, učitajte preset, pustite ga da skine šum i “odčitajte” ga iz memorije.

Šum u idealnom slučaju semplujete za svaki snimak ponovo, jer napon se menja iz sata u sat, kao i položaj mikrofona, postavke VSTja, položaj vaše gitare u odnosu na monitor… Za kraj, fejderi na levoj strani X-Noisea su količina redukcije i, najkraće rečeno, levlji fejder je stvarno radikalan a desni je suptilniji. Probajte da preterate sa uklanjanjem šuma da biste videli šta tu ne valja – zvuk postane digitalan preko svake mere, čas nestaje čas se pojavljuje, zvuči – ukratko rečeno – loše. Igrajte se sa ta dva fejdera dok ne dođete do količine redukcije koja vam odgovara.

Par saveta iz iskustva:

1) Postoji jedna teorema koja kaže da redukcija šuma najbolje radi na signalima sa malo šuma… što bi rekao prosečan Amerikanac, “Duh!” Nažalost, ta teorema je jezivo tačna. Ako ikako možete, snimite stvar ponovo sa minimumom šuma umesto da pokušavate sa čišćenjem, izbeći ćete prerano ćelavljenje kao posledicu stresa.

2) Reverb je odličan za maskiranje šuma: lepo “razmazuje” zvučnu sliku i “davi” šum – ali i signal. Razlog zašto ne volim reverb jeste baš taj – sa njim sve zvuči divno, pa na njega gledam kao na “cheap trick”. Svejedno, reverb čini čuda kada je signal prljav zbog loše opreme, što nas dovodi do tačke

3) Što kvalitetniju opremu imate – ćistije i svetlije mikseve možete da pravite. Lošija oprema – “sakrivajte” stvari u miksu, gurajte VSTijeve napred i koristite sve trikove da smanjite šum, od kojih je jedan

4) Dobar ekvilajzer. Sabijte mu sve frekvencije na maksimalan minus, podižite jednu po jednu. Brzo ćete doći do onih na kojima je šum. Onda ga prosto “izokrenite” – spustite do maxa tu frekvenciju na kojoj je šum, a ostale vratite na nulu, i to je to. (Ekvilizacija je prevelika tema, ovo je samo naznaka… Grub savet: ne boostujte ništa ekvilajzerom, samo secite. Duže traje ali su rezultati bolji.)

5) Za prepoznavanje šuma i kontrolu redukcije koristite dobre slušalice. Ima, verujem, xyz razloga zašto se šum daleko jasnije čuje na slušalicama, pa mi prosto verujte na reč: (dobre) sluške na uške i pratite šta se događa sa signalom dok operišete po njemu. Kada ga očistite i uljudite i krenete u miks, onda palite “veliko slušanje” i krenite u paniranje i delayeve.

6) Ako ništa drugo, odsecite sve preko 12 khZ ekvilajzerom. Često vam više frekvencije od toga neće trebati, ali ova operacija podseća na “Infekcija na palcu? Seci ruku!” pristup.

7) Stvari koje otkrivaju šum su svaki oblik gaina (distorzija, drajvovi i overdrajvovi, podizanje nivoa signala, tube emulatori ili prave “cevke”) i kompresija. Smanjite doživljaj sa dotičnima ako je signal u startu problematičan. Naročito sa kompresorom – probajte sa multiband kompresijom umesto klasičnog “shotgun” pristupa tradicionalnih kompresora.

Skupa oprema.

Skupa oprema se kupuje zato što daje najbolji odnos signal-šum, NE zato što ovaj ili onaj član foruma ili ovaj ili onaj časopis kaže da MORATE da imate cevno pojačalo, jezivo skupu gitaru i vintage boutique analogne efekte. NE, ne morate da ih imate – ako vas pre svega zanima najčistiji hifi snimak, onda mnoga lampaška pojačala unose mnogo šuma ako im se doda gain, skupe gitare šume kao i jeftine ako nemaju hambakere a stari analogni efekti OTKIDAJU UŠI zujanjem i brujanjem.

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: