malo i o Reverb-u

Da kažemo par riječi i o efektu bez kojeg je gotovo nemoguće raditi u današnjici i koji je prisutan u svemu… REVERB

reverb_400

Reverb je prirodna pojava koja je prisutna u svakom tipu prostora (zatvorenom/otvorenom). Praktično svaki zvuk koji se čuje ima prirodni reverb. U zavisnosti od oblika prostorije ili prostora, te materijalu, reverb se razlikuje u jačini, daljini, itd.. Reverb najviše možemo osjetiti u posebnim prostorijama kao što su crkve, veliki hodnici, tuneli, stubišta, hale, stoga se u software-skim emulacijama (VST reverb) mogu u presetima naći sve ove situacije. Reverb je zapravo odbijanje zvuka od stijenke, zidove i sl. koje se vraća do naših ušiju ali sa malim kašnjenjem pošto je zvuk razbijen.

U produkciji Reverb je jedan od osnovnih alata, jer zvukovi stvoreni sintetički nemaju reverb pa su zbog toga neprirodni. Reverbizacije zvuka je komplikovan proces ukoliko želimo da dobijemo efekat prirodnog zvuka, stoga se kao i ostalim stvarima i reverb-u treba posvetiti dosta vremena !!! Neke standardne postavke ne postoje kada pričamo o parametrima reverb plugina, već sve ovisi o samoj situaciji, instrumentu, miksu i sl. i moguće je i pretjerati pa da dobijemo neželjene efekte.

Neke od standardnih kontrola na reverb pluginu su:

Decay time

(reverb time) služi za podešejne trajanja reverba. Što je vrijednost veća i trajanje reverb-a je veće 🙂

Room size

Je zapravo veličina virtuelnog prostora u kojoj želimo praviti reverb. U miksu se praktično različiti instrumenti mogu postaviti na različite vrijednosti (različite prostore) ali je za početak dobro smjestiti cijeli miks u isti prostor (room size) sem za percusion instrumente i vokale, koji imaju svoje posebne tretmane.

Difuse

Riječ je o simuliranju oblika zidova odbijanja. Ako postavimo ovaj parametar veći, to će zvuk biti izobličeniji i fluidan, dok sa manjom vrijednošću reverb zvuči poput delay-a sa kratkim vremenom ponavljanja.

Early reflections

Ova funkcija stvara dojam o obliku prostorije. Bolji plugini imaju bolje i komplikovanije kontrole za Early reflections. Sa ovim parametrom se treba igrati i vidjeti rezultate, međutim treba biti oprezan sa ovim parametrom jer u nekim situacijama ako ga razdesimo samo napravimo papazjaniju sa miksom itd..
Pre-delay

Pred delay efekat. Ako se parametar postavi na vrijednost 0 reverb će se stvoriti onog trena kada zvuk prođe kroz sam efekat. U realnoj situaciji (prirodnoj) to je nemoguće jer zvuku treba neko vrijeme dok stigne do zidova i odbije se. Recimo dobro je igranje sa tempom. Predelay parametar postavimo tako što podjelimo tempo našeg projekta sa 60 sekundi. Primjer 120bpm (0.5 sec.) pa onda podjelimo sa još 2, 4 ili 8 da bi dobili u milisekundama interval koji ćemo postaviti za predelay pa će raditi u taktu. Ovo je interesantno kod drum sekcije.

Dump ili Dumping

Koliko dugo će reverb nestajati dok se u potpunosti ne izgubi ! Neke od standardnih postavki su linar ili natural.

EQ section

U principu ovo nije klasični ekvilajzer na reverb-u. Ovdje se radi o parametrima  koji podešavaju koliko će se reverb pojavljivati ili nestajati na nekim od frekvencija.

Reverb je jako zahtjevna operacija pa zna biti bolan po CPU :), ali narano opet sve zavisi od situacije itd… ja sam na zadnjim projektima na gotovo 15 trackova imao po jedan reverb pa mi je i dalje PC radio normalno, ali naravno sve ovisi o samim parametrima.

Ja u praksi uvijek postavim reverb i na finalni mix, ono recimo 5% samo… jednostavno da upotpuni atmosferu i da se dobije prirodniji efekat muzike, tako da se pojedini prelazi sekvencera uopšte ne primjete itd… jednostavno zvuče prirodnije.

Ja recimo dosta korsitim Nomad Factory Liquid Bundle Verb plugin, meni daje odlične rezultate !

liquid_verb

….. pa ugodna reverbizacija 🙂

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: