Rezolucija i frekvencija

Čuli smo sigurno do sada sto puta za pojmove 16bit-a 32bit-a ili 44000hz ili 48000hz i pri samom ripanju mp3 diska, kod štimanja kvalitete samog mp3 fajla. Radi se o rezoluciji (resolution) i frekvenciji uzorkovanja (sampling rate).

Resolution
Ovo je rezolucija izlaznog signala iz zvučnika. Rezolucija je zapravo broj bitova koji određuje jačinu signala, i izražava se u bitovima. Tako se kod CD-a koristi 16bitna rezolucija a to se može opisati i kao amplitudu zvuka sa 65,536 jedinstvenih uzoraka što daje 96dB SNR-a (Signal-To-Noise Ratio), odnosno omjer između šuma i našeg signala.

16bita je sasvim dovoljno za rad ali problem nastaje kada povećavamo signal i probijamo ‘digitalnu nulu’ (0dB) pri čemu dolazi do klipinga. Takav audio materjial ‘iznad digitane nule’ će biti uništen. Iz ovoga dobijamo distorzivan zvuk i na kraju neupotreblj materijal.
Snimanjem u 32bitnoj tehnici rješavamo problem klipanja, ali povećavamo veličinu samog zapisa na disku, tako da se obično preporučuje snimanje u 32bit tehnici a onda finalizacija i snimanje finalnog wav ili mp3 fajla u 16bitnoj tehnici. Snimanje se naravno može vršiti i u 16 bita ali se treba pripaziti na kliping.


Sampling rate
Izražava se u hz (hercima). Ova frekvencija nam govori koliko puta u sekundi će se uzeti ‘slika’ audio materijala. Za CD frekvencija je 44100Hz što daje mogućnost reprodukcije frekvencija zvuka do 22050Hz što je i dovoljno široki spektar za ljudsko uho.
U biti, što je veća frekvencija to je bolja kvaliteta zvuka, ali i zauzeće prostora na disku 🙂
Najčešće se koriste frekvencije 44kHz, 48kHz i 96kHz, ali za kućnu produkciju 44kHz su sasvim dovoljna.

Još jedna stvar bitna kod rezolucije i frekvencije je i sama zvučna kartica koja mora da podržava različite vrijednosti. Standardne zvučne kartice rade na frekvencijama 44kHz, dok recimo malo bolje kartice i profi kartice (naravno) rade i na 96kHz. Stoga, prilikom odabira kartice obavezno treba pregledati karakteristike i raspone istih, da ne bi došli kući i razočarali se jer je ovako i onako 🙂

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: