Savjeti za dobar miks (upute sa web-a)

Još jedan članak koji sam pronašao na internetu, pa poslušajmo šta kaže:

audio_mixer_faders

Savjeti za dobar miks – tutorijal

Stigli smo do tačke gdje imate snimljen cijeli materijal po kanalima. Svi su glazbenici, ukoliko ih je više njih sviralo na pjesmi, odradili svoj posao i sada ostaje samo na vama onaj dio zbog kojeg se mnogim mladim snimateljima-producentima diže kosa na glavi. Pogadate, ostaje nam mix i mastering pjesme. Mix i mastering su dva vrlo zasebna procesa. Miksanje je umjetnost poravnavanja nivoa i ekvalizacije, te ubacivanje svih razlicitih izvora sa mnogo traka (kanala) u stereo mix, dok je mastering proces stavljanja mixa u završnu formu spremnu za album. Strahovit razvoj softwarea i hardwarea u posljednje vrijeme ucinili su ovaj proces lakšim i jeftinijim nego ikada.

Miksanje

Molim Vas da uvažite ove parametre, ne kao pravila, nego kao pocetnu tačku miksanja pjesama koristeci analogni mikser. Naravno da instrumenti variraju radi li se o tehnu, popu ili simfoniji, ali reference ce uvijek biti od pomoci.

Ulazna osjetljivost

Pritisnite za pocetak na mikseru (ili softverskom sekvenceru) prekidac SOLO na onom kanalu kojeg želimo obraditi tako da signal na VU-metru dosegne 0 dB.

Kick drums

Gain 0 dB, EQ +3 dB na 50 Hz, +1 dB na 3 kHz, -3 dB na 275 Hz, bez efekata, jer može “razrijediti” prostor. U instrumentalnom dijelu kasa se vijek prva i zadnja kontrolira.

Snare drums

Gain -2 dB, EQ probaj sa frekvencijama iznad 4 kHz, dodaj reverb ako to pjesma traži ali oprezno da ne bi smetao vokalu cak ako doboš treba omaknuti za par stupnjeva. Kasu i doboš obavezno treba separirati na zasebne kanale.

Glavni vokal

Gain 0dB, koristit LOW CUT filter za eliminaciju niskih frekvencija (udarci nogom o pod ili stalak…) i “pop” tonove oko 100-200 Hz. Pažljivo pooštrite visoke frekvencije oko 15 kHz da dodate “zraka” (AIR) i sjaj, ali nemojte pretjerivati. Ovo je najveci trik u procesu prilagodbe! Pažljivo centrirajte vokal i izaberite vrlo nježno visoke frekvencije na ekvilajzeru uz panoramu (PAN) tocno u centru. Stavite slušalice i uvjerite se da Vam je vokal tocno u centru cela. Svaka rijec u pjesmi mora biti razgovjetna. Dodajte reverb i delay, ali pazite da vokal ne postane “mumljav”.
Prije samog mixa još jednom provjerite vokal i popravite sitnice.

Hi-hat drums

-25 dB. Izbjegni da cinele smetaju vokalu. Panoramiraj ih na”2 sata” I upamti da je njihova glavna zadaca slijepiti glazbu na traci. Ne trebaju biti glasne ili jako primjetljive.

Synth pad

-20 dB. Napravi ih u stereu I strogo ih panoramiraj lijevo I desno sa generalnim efektima ako je potrebno. Cak se može upotrijebiti npr. SPL-ov Vitalizer sa funkcijom “stereo imaging” koja ce sznth padove uciniti još prostranijima. Pad je inace lijep dodatakpjesmi, ali ne dozvolite da zasjeni ostale bitne elemente u pjesmi, zato ih držite u pozadini.

Bas gitara

-10 dB ili jace. Uvijek ih panoramiraj u centar. Ako koristite multi efekt ogranicite se na choruse ili lagani flanger bez reverba. Preporuca se cvrsta sinkopa kase i bas gitare. Ako radite sa softerskim sekvencerom postoji jedan mali trik kako da bas zvuci konkretnije, masnije I cvršce. Nanon što ste u midiju odsvirali bas pomocu klavijature editirajte ga tako da mu zadate fiksni “velocity” na razinu 120! Nakon toga u midi
editoru pregledajte da vam ton jedne note ne prelazi preko drugog, tj slijedeceg tona. Ako je potrebno cak ga možete odrezati malo prije tako da dobijete na cistoci basa.

Ritam gitara

-15 dB. Panoramirajte van centra (lijevo ili desno) koristeci low cut filter da bi se riješili baseva I dodajte srednjih tonova za lagano izdizanje, ali pazite da se gitara ne kosi sa vokalom.

Percussion

-20 dB. Stavite ih izvan centra, osim ako su vrlo bitne za osnovni ritam. Ekvalizirajte ih ukusno ako je potrebno. Trudite se da dobijete zvuk ruke na koži (konge) ako je moguce. Pratite VU-metar kada ponovo pustite cijeli mix I pazite da peakovi budu na 3 dB. Ako imate previše tutnjavine (notch), smanjite fejdere za 1 dB.

Mono provjera (mono check)

Uvijek provjerite svoj mix na mono I potražite iznenadne propade ili instrumente koji iscezavaju. Takoder pripazite na fazno poništavanje ojedinih instrumenata ili vokala te ih ispravite na mikseru ili softveru faznim obrtacima ako je potrebno.

Pravilo “ne stavljanja fejdera iznad 0 dB”

Kad pocinjete miksati slijedite ovo važno pravilo. Ako pronadete da vaš vokal ne zvuci dobro osim na +5 dB, spustite sve za 5 dB da sacuvate headroom. Ne želite da vaš mix bude kompromitiran na najvišim peakovima pjesme sa krckanjem (distorzijom). Fino podesite po ukusu da dobijete kvalitetu I sacuvajte dinamiku pjesme I tada ste ucinili posao. Tad sve sjedne na svoje mjesto I imate dobar materijal. Budite precizni jer najmanji pomaci fejdera cine veliku razliku.

Miks je dinamičan proces

Ako koristite mikser oznacite fejdere po grupama. Ako npr imate 4 subgrupe možda cete poželjeti poslati trake od vokala u grupe 1 I 2 a sve ostalo u 3 I 4. Tako možete lagano mijenjati balans izmedu pjevaca I benda u svakom trenutku. Ova tehnika daje izvrsne rezultate. Možete dati vokalu dosta oštrine kad je dio mumljav I kad pjevac uzme pauzu možete pojacati bend. Ako imate 8 subgrupa možete posvetiti 5 I 6 bubnjevima a 7 I 8 efektima.

Uloga kompresije u miksu

U procesu snimanja na snimac možete ukljuciti kompresor/limiter/gate. Kompresor reducira dinamicko podrucje za koje smo se izborili u našem mixu. U mnogim okolnostima to necete željeti, pa ipak, u vecini slucajeva vidjet cete da je to korisno, pogotovo kad želite da vam muzika na pjesmi bude što glasnija ili da ima “gustocu” radio mixa. Stereo kompresor pomaže balansirati pjesmu I daje joj “uniformirani” karakter kakav smo naucili slušati u komercijalnoj muzici I ustvari vam daje najsnažniji I najnježniji mix I umanjuje oštre zvukove koji smetaju uhu. Medutim,
može se vrlo lako dogoditi da upotrbljavajuci kompresor možete napraviti totalno beživotnu pjesmu I oduzet joj dinamiku. Ono što je zapoceto kao snažni orkestralni aranžman može završiti kao beživotno ijednolicno. Budite oprezni I izbjegnite to! Kompresija je potrebna da bi eliminirala vrhove (peakove) koji smetaju I “bodu” uho. Ako imate skupi lampaški kompresor ili dobar plugin možete napraviti s njime pravu magiju.

Uloga mastering kompresora

Mastering procesori su sve popularniji. Ovdje sam zabilježio kako upotreba ovog procesora može dobar mix pretvoriti u odlicni. Ako imate mastering procesor možete ga koristiti umjesto kompresora u miksanju, jer mastering procesor ima obicno sve funkcije (kao mastering EQ, multi band kompresor, exciter, stereo imaging, limitere I gate). Ovi mastering alati mogu vam koristiti dugo dajuci vašoj glazbi unikatni
sonicni dodatak. Može se koristiti da dade svim pjesmama na albumu finiš tako da sve zvuce jednako jako I može ubalansirati volumen izmedu vrlo razlicitih pjesama, pa ce Vam projekt zvucati profesionalno.
Multi-band kompresori

Koristeci usko srednjetonsko podrucje ekvilajzera može Vam dati vrlo suvremeni zvuk I svježinu muzici. Podižuci kompresor na 50-60 Hz može Vam dati “udarac u prsa” kase bez uništavanja delikatne dinamike vokala. Još postoji mnogo aplikacija kao npr korištenje multi band kompresora da bi se poslala midi traka na Vaš digitalni mikser optimalno kompresirana (ducking), ili kod prejakih glasova (voice over), ili
pak kao “de-eser” za uklanjanje oštrih I ubitacnih sibilanata kod vokala. Svaki dio ovog uradaja može biti korišten kako bi doprinjeo plemenjivanju kvalitete finalnog produkta.

Final touch

Sad dolazimo do najosjetljivijeg dijela. Nekad je dobro napraviti usporedbu sa metalima: da li želite da Vam snimke budu željezno hladne ili blijede I anemicne pout aluminija ili da zvuce toplo, lako obradivo (za uho) sjajno I vjecno pout zlata? Najvažniji faktor završnom “dodiru” je uzajamno djelovanje izmedu Vaših ušiju I misli, ali je isto tako važno da imate dobar uredaj koji ce pomoci I ušima I mislima da dosegnu kvalitetu.

Savjeti za miksanje vokala

Kad snimam vokale trudim se ne koristit I ekvilajzer. Glavni razlog tome je što se je teško vratiti unatrag I spariti zvuk koji ste imali mjesec kasnije kada ste odlucili ponovo otpjevati npr. prvi red zadnje strofe. Ako koristite EQ pri vokalima, koristite ga dok miksate. Evo brzih savjeta
Podizanje izmedu 150-250 Hz ce uciniti vokal grub I hrapav. Rezanje tih frekvencija ucinit ce vokal nježan I fin. Uvijek koristite visokopropusni filter kad snimate I miksate. To ce sprijeciti da vokal bude mumljav I pun basova. Ne podižite previše frekvencije izmedu 1-3 kHz jer su to hrapave frekvencije. Dodavanje EQ izmedu 5-7 kHz dodat ce osjecaj blizine ali istaknuti sibilante ako dodate previše.
10-12 kHz I više ce dodati “zraka” (air) vokalu.
Ekvalizirajte ušima, ne ocima!
Postoji razlog zašto možete dodati I oduzeti 15 ili više dB za svaki band. To ne treba biti izražen efekt da bi napravio dovoljnu razliku u miksu. Drugi razlog za korištenje cim manje EQ je taj da se izbjegne ružni efekt poput fejzera. To Vam može prouzrociti zvuk neprirodnim.
Reverb- Stavite kratki reverb (1,5 – 2,5 sek) na vokal ako je to pop-rock skladba umjerenog tempa. To ce vokal malo popuniti zvukom I dodati prostornosti. Cak I “suhi” vokal ce imati koristi od malo reverba. Upamtite: nemojte pretjerati!
Delay- Takoder dodajte I malo dileja na glavni vokal.
Dugi dilej >250 ms dati ce dodatno snagu vokalu ako to zahtjeva tempo pjesme.
Kratki dilej može proširiti zvuk vokala – koristite blizu 30 ms za “poduplati” vokal I držite ga nisko u miksanju. To ce vokal uciniti debljim bez da morate dodavati ostale efekze ili ekvilajzer. Kada miksam odmah znam koji cu reverb koristiti ali nekada je najbolji onaj reverb kojeg ni nema.

EQ(ing)

Svi ekvilajzeri zvuce drugacije zato iskušajte nekoliko njih I uocite razliku. Najbolje je riješiti se neželjenog zvuka odmah nego se oslanjati kasnije na ekvilajzer. Ekvilajzer može oštetiti Vaš zvuk jer utjece na vremenske odnose medu frekvencijama. Upamtite : važan je cjelokupni zvuk miksa a ne pojedinog instrumenta! Mijenjanje EQ na pojedinom instrumentu može imati suprotan efekt na drugim instrumentima, npr. dodavanje ekstra baseva na gitaru ili synth može znaciti gubljenje baseva na bubnju. Da se rješite digitalnog zvuka srežite sve frekvencije iznad 12 kHz.
Uobicajeno je podizanje za nekoliko dB. Ako rezanje frekvencija ne daje rezultat, ponovite sa još jednim rezanjem iste frekvencije. Rezanje srednjetonskih zvukova može dati dojam da je glasnije.To je korisno za ritmicke djelove. Klavijature I gitare cesto zauzimaju istovrsne bandove frekvencija. Dakle, srežite “mid range” I podignite dno I vrh jednoga , a ucinite obratno sa drugim instrumentom. Koristite ekvilajzer za odizanje ili rezanje frekvencija unutar pojedinog zvuka radije nego da prilagodavate ukupni volumen! Korisno je za višestruke gitarske dijelove ili za gitare I klavijature. Mijenjanje ekvalizacije nekog instrumenta imat ce efekta na njegov volumen – morat cete ga prilagodavati. Ako dva dijela (npr. dvije akusticne gitare) sviraju istu stvar nemojte ih ekvalizirati zasebno – kombinirajte ih za “veci” zvuk.
Ako je nešto loše snimljeno, dodavanje neke kolicine ekvilajzera nece pomoci. Bolje snimite ponovo! Ako je aranžman prenatrpan, bolje izbacite neke dijelove nego da ih forsirate sa ekvilajzerom. Ako su neki dijelovi mutni, nemojte srezati iste frekvencije svih instrumenata jer ce to uciniti rupu u miksu. Maknite razlicite frekvencije sa razlicitih instrumenata za ispuniti audio spektar. Posebno se cuvajte podizanja gitara u granicama 1-6 kHz, jer to utjece na vokale. Podignite ih radije izmedu 5-8 kHz.
Pri završetku snimanja snimka može imati neprirodno visoku razinu basa, te ih morate smanjiti ako bude bilo potrebno. Nemojte koristiti ekvilajzer na svemu I ne slušajte precesto pojedinacni zvuk. Poduplajte gitare (ili vokale) a onda ubacite EQ da bi zvucali drugacije – suprotno onome što sam rekao prije- za telefonski zvuk. Podignite za 1 kHz pa srežite sve ponovo za oko 1 kHz.
Kod svirke uživo koristite EQ za sprecavanje mikrofonije (feedback). Podesite ga tako da približite mikrofon zvucniku, te pojacavate sve do pojave mikrofonije, a onda ocistite, tj spustite problematicne frekvencije. Umjetni instrumenti kao el. gitara ili synth mogu imati EQ ugraden u sebi da im daju formu. Kao I sa svim efektima provjerite zvuk sa I bez efekta da se uvjerite kako ne pogoršavate stvar. Najprije ekvalizirajte, zatim kompresirajte ili obratno jer se tako dobivaju I razliciti rezultati. Zapamtite nivoe frekvencije instrumanta pri ekvalizaciji . Prelazak tih nivoa vodi u šum.

Reverb – opći savjeti

1 – Slušajte razlicite reverbe I nemojte ih koristiti samo zato da dobijete prostornost. Ako koristite pluginove testirajte ih nekoliko za svaki posao. Neki su bolji od drugih za odredeni posao, a proizvodaci koriste razlicite algoritme za izracunavanje reverba.
2 – Reverb pluginovi mogu biti vrlo intenzivni. Gdje je moguce koristite kao send efekt I prenesite nekoliko traka na njega radije nego kao višestruke insert efekte. Takoder I neki high-end reverbi imaju razne osobine. Odlucite želite li takve reverbe ili cete se zadovoljiti pluginovima koji zahtijevaju manje procesora na PC-u.
3 – Za send efekt uvijek podesite vrijednost “ulazivosti” na 100%. Za insert efekt su dobri I pluginovikoji su podešeni na odnos direkt-efekt (dry-wet) 50-50%.
4 – Korištenje reverba sa dugim repom prenatrpati miks. Umjesto njega koristite funkciju “pre-delay” koja ce smanjiti dojam prostora a ne da reverb zvuci direktan.
5 – Ambijent reverb se koristi za “vracanje” zvuka u miks, da se dobije dojam prostora.
6 – Medium/hall reverb se najcešce koristi. Nemojte ga koristiti u istim kolicinama na sve instrumente vec svakom instrumentu dajte razliciti nivo reverba da dobijete kontrast.
7 – Reverse (obrnuti) reverb. Obrni dio, dodaj reverb I onda opet obrni natrag.
8 – Gated reverb se koristi za stvaranje prostornosti bez zagušivanja prostora izmedu nota.
9 – Gated fat (masni) sounding reverb dodaje oštrinu bubnjevima I perkusijama.
10 – Dugacki reverb na basu teži da zamuti miks.
11 – Ne vežite se previše uz stereo reverbe. Mono reverbi su manje procesno intenzivni I bolje pašu miksu.
12 – Koristite li isti reverb na svim instrumentima, oni ce zvucati kao da su svi svirani u istom prostoru. To se može koristiti samo ako želite da zvuci kao “live” snimka.
13 – Vokali rijetko zvuce dobro bez dodatnog reverba.
14 – Popularni trik da izbacite vokal “ispred” je da koristite 50-80 ms pre-delay da stvorite prostor izmedu vokala I reverba.
15 – Vokali- da ih izvucete naprijed koristite lagani reverb koristeci pritom ekvilajzer gdje cete spustiti niske frekvencije da ne zvuci vokal mumljavo.

16 – Koristite razlicite reverbe za strofe I refren (radi dinamike I promjene psihoakusticnog raspoloženja kod slušatelja). Refren mora biti jasniji I cišci.

17 – Ako koristite lagani, svijetli reverb može doci do izražene sibilance, tada koristite de-esser.
18 – Mali ambijent reverb može skriti male nesavršenosti.
19 – Ako ste snimili lagani (tihi) dio kojemu je noise gate odrezao kraj, dodajte samo malo reverba da ublažite rez.
20 – Vokali- Možete koristiti dva reverba na vokalima. Prvi je da oživi glas, a drugi je klasicni.
21 – Prateci vokali zahtijevaju reverb sa ranim refleksijama (early reflections) koji ce ih pojacati.
22 – Prateci vokali mogu ispasti sa dužim reverb “repom” jer želimo da budu iza glavnog vokala. Možete smanjiti reverb na nekim mjestima gdje želite naglasiti pratece vokale.
23 – Kada snimate vokal dodajte reverb u slušalice jer to može pomoci tocnosti intonacije.
24 – Obicno se na vokalima koriste Plate reverbi.
25 – Popularni trik za reverb je : jedan na bubnjevima, drugi na vokalu, a treci za sve ostalo.
26 – Kratki reverb je dobar za brze pjesme, a dugi za balade. 27 – Kratki mogu zvucati metalno I neprirodno, ali u cjelokupnom miksu zvuce odlicno.
28 – Long times reverbi zvuce tajanstveno I jezovito ali “potapaju” miks.
29 – Koristeci EQ ispred reverba skidate one frkvencije koje pojedini instrument cine neprirodnim ili mumljavim.
30 – Non-linear reverb ce ojacati zvuk prije propadanja umjesto da odmah propadne.
31 – Bubnjevi – Kasa odlicno zvuci sa gated I ambijent reverbima gdje se refleksije brzo prekidaju.
32 – Doboš cesto odlicno zvuci sa plate reverbom jer je jasan I ima kratki atack.
33 – Tomovi ne trebaju mnogo reverba ili uopce, iako ih kratki reverb može uciniti jacima.
34 – Opcenito, kasa treba najmanje reverba, doboš najviše, dok ostali izmedu.
35 – Cinelama dodajte plate ili ambijent reverb ali bez repa.
36 – Cinelama možete dodati medium hall da produžite “odumiranje” kratkih tonova.
37 – Perkusivni zvukovi naglašavaju reverb, pa ih treba uciniti “sušim” od ostalih instrumenata.
38 – Zamislite instrumente u praznoj prostoriji. Stavite manje reverba na instrument koji želite da zvuci bliže I obratno.
39 – Ako Vam reverb zamucuje, smanjite mu niske frekvencije na ulazu.
40 – Gitarama dodajemo Bright plate reverb.
41 – Za zvuk “Pink Floyd” : kompresirajte gitare I koristite široki jasni svijetli hall reverb.
42 – Mnogi reverbi su mono in- stereo out.
43 – Rasporedite izlaze skroz lijevo-desno da dobijete maksimalni dojam prostornosti. Za precizno pozicioniranje zvuka koristite mono reverb rasporeden tako da nade “suhi” zvuk.
44 – Sprijecite signal prije reverba jer to cesto izbacuje njegov neželjeni “rep”.
45 – Za naglasiti zvuk, ugasite mu reverb da bi ga istaknuli. Ucinite to za vrijeme miksanja.
46 – Što je pjesma aranžmanom gušca, treba joj manje reverba I obratno.
47 – Pre-delay 70-120 ms dodaje prostor izmedu suhog zvuka I reverba. Ovo može vokalu dati cistocu.

48 – Dodavanje reverba nakon Flangera dati ce nježniji zvuk buduci da višestruki delay reverba razbija oštrinu kruga (flanger rate) flangera.

49 – Jedan od najcešcih problema demo snimaka je previše reverba!

Delay – savjeti

1 – Kratki delay se koristi za stvaranje ambijenta kao da se ozvucava izbliza.
2 – Delay od 10-30 ms može koristiti za podebljanje zvuka.
3 – Delay od 30-60 ms daje efekt dvostruke trake (double tracking), a možemo dodavati I modulacijske efekte da dobijemo razne varijacije.
4 – Dugacki dileji su u glavi percipirani kao diskretni eho.
5 – Koristeci kratki delay (20 ms) pretvaramo mono zvuk u pseudo stereo zvuk.
6 – Reverse delay. Ili u doslovnom prijevodu: obrni dio, dodaj delay, pa onda opet obrni. Sada eho vodi u glavni zvuk.
7 – Kratki dileji sa puno feedbacka daju metalni zvuk. Korisni su za bubnjeve I vokale.
8 – Koristite mid-time delay sa puno jeke (???)
9 – Ako vam delay nema visokih frekvencija, provucite zvuk najprije kroz ekvilajzer.
10 – Vokali- Obicni efekt, posebno za balade je stavljanje eha na kraju.
11 – Za lepršav vokal koristite delay usporedan sa brojem “beatova” (BPM) + 50% BPM. Neka bude malo primjecen u miksu. Reverba dodajte po ukusu.
12 – Postavite dva dileja na oko 6 ms I rasporedite ih 50 % na svaku stranu. Tada podignite “pitch shift” jednog za +8 a drugog na –8 centi za pojacati vokal I skriti neke sitne nepravilnosti.
13 – Postavite delay time izmedu 50 I 100 ms sa malo feedbacka za staromodni (rockabilly) vokal.
14 – Dodajte delay samo na odredene rijeci I fraze.
15 – Postavite gate na visoki prag (threshold) I onda koristite delay.
16 – Korištenje jeftine delay pedale može stvoriti buku, dajuci efektu više karaktera, nego što ga imaju skupi delay pluginovi.
17 – Možete simulirati delay u midiju, tako da uzmete kopiju trake I povucite ju malo prema natrag uz lagano reduciranje glasnoce.
18 – Pošaljite vaš delay kroz auto-wah efekt. Svirajte sa periodom waha tako da se usuglasi sa ritmom jer svaki eho ima drugaciji ton.
19 – Podesite delay da ucini feedback beskonacnim I koristite uz ostale modulacijske efekte (phaser, chorus, flanger, wah) za dobiti neobicne zvukove. Naknadno koristite ekvilajzer za ograniciti frekvencije.
20 – Gdje je delay korišten sa “paningom”, provjerite mono mix, da se uvjerite kako su dileji onakvi kakvi želite.
21 – Današnji dileji mogu biti sinkronizirani sa tempom, napravite “autopan” prema ritmu. To ce ojacati ritam.
22 – Koristite automatiku sa sekvencera na PC-u za prilagodavanje feedbacka dileja tako da se penje I spušta.
23 – Postavite feedback za produžavanje I dodajte modulacijski efekt da dodate neobican dojam.
24 – Vokali – Dodajte kratko-srednji plate reverb, a onda delay rasporeden široko da daje vokalu povecavajuci dojam prostora I isprsi ga van.

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: