Tipovi kompresora

Kompresori postoje u raznim izvedbama i različitim ukusima 🙂 Predstavit ću neke od osnovnih kompresora koji se koriste u muzičkoj produkciji i neki su bolji od drugih itd… ali sve u zavisnosti od same namjene naravno…

)

hardwareski kompresor 🙂

Naravno, bitno je napomenuti da postoje hardware-ski kompresori i software-ski kompresori… Koji su bolji ? o tome ne bih, pošto nisam imao baš puno susreta sa hardware-skim, ali u biti postoje dobre emulacije software-skih kompresora za koje kažu da su bolje od hardware-a.

VCA kompresija

Voltage-Controlled-Amplifier (stepen pojačanja se reguliše naponom) kompresori koriste integralno kolo za preciznu kontrolu. Sadrže manje boja i dozvoljavaju vrlo malo side-efekata kao što je distorzija, što ih čini idealnim za mnoge zadatke. dBx160 je VCA kompresor inače.

Opto kompresija

Opto znači optički. Koriste opto-kola koja kontrolišu kompresiju. Često reaguju mnogo sporije od ostalih tipova kompresora, ali su ipak poželjni. Famozni LA2A je optički kompresor koji mnogi producenti koriste na vokalima i na mix bus-ovima. LA2A je i “level amplifier” (pojačavač signala) što znači da radi svo vrijeme, ne samo kada je threshold dosegnut!

FET kompresija

Field Effect Compressors (kompresori na principu efekta polja) koriste tranzistore da emuliraju cjevni zvuk mnogo realistično. Popularni su za vokale i kod bubnjeva. Urei 1176 je FET kompresor.

Valve kompresija

Cijevni kompresori rade na jednom od tri principa objašnjenim gore, ali koriste cijevi u dijelu pojačala da bi dobili “kremasti” zvuk.  LA2A, koji je opto-kompresor, koristi cijevi i cijevnu tehnologiju.

objašnjenje pojmova

  • tranzistor – elektronička komponenta
  • cijev – misli se na cijevnu tehnologiju, kao stari televizori u narodu poznati kao “lampaši” 🙂 međutim recimo što se tiče pojačala – najkvalitetnija su i dan danas cijevna pojačala. Mnoge firme prave cijevna pojačala koja koštaju – bolje ne pitati koliko…
Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: