Cubase SX3 – četiri najčešća problema u radu

Problem 1 : nakon što pritisnemo play sa transport bara, zvuk kasni nekoliko sekundi

Najčešće je riječ o lošem podešenju u audio postavkama. U zavisnosti od zvučne kartice koja je na računaru, zavise i sami driveri. Cubase pri instalaciji instališe i Asio4All drivere, koji kao nude mogućnost da koristimo svaku zvučnu karticu bez većih latencija (kašnjenja) ali opet je sve upitno. Stoga, ako imate neku karticu “ž” kategorija, postavka u audio podešenjima treba da bude “asio4all full duplex”. Uz malo kvalitetnije kartice dolaze i kvalitetni driveri sa ugraćenom ASIO podrškom, pa je onda potrebno izabrati ASIO driver od zvučne karte umjesto Asio4All drivera.

Npr, kod mene je M-Audio Delta kartica i ja imam u podešenjima pored Asio4All i Delta ASio driver i njih setujem.

Ako se radi o Creative Live! karticama, za malo starije kartice imamo mogućnost da skinemo KX drivere (pogledaj stranicu http://kxproject.lugosoft.com/) a riječ je o poboljšanoj verziji drivera za Creative kartice,  između ostalog postoji dakle i KX ASIO driver koji dođe uz samu instalaciju.

Problem 2 : nakon što pustimo play sa transport bara, čuje se pucketanje i krckanje

Ovdje također problem može biti rješen kroz rješenje problema 1, mada je često slučaj da imamo računar loših performansi tako da jednostavno možemo da pokrenemo samo 4-8 plugina u realnom vremenu. Nakon 8-og plugina sve počne da gori 🙂

ist2_3461445-flaming-cpu-conceptual

Na mom starom računaru, ja sam mogao ubaciti nekih 5 plugina (opet zavisi kojih) i to je bio plafon. Imao sam na izlazu krckanje. Ono što je ovdje dobro, krckanje će se manifestovati samo kod play opcije, dok recimo ako odaberemo “render to disk” gotovog produkta, sve će biti ok 🙂

U ovu svrhu Cubase ima jednu finu opciju a to je VST Freeze.

qaa1cubasefreezel

To je ova mala pahuljica pored VST kanala (gore je trenutno narandžasta). Šta će se desiti ?

Jednostavno, vst na kojem odradimo freeze će sve midi kanale koji ga koriste iskonvertovati u wav i kao takvog će ga koristiti kod play opcije. Midi kanal koji zamrznemo bit će tom prilikom nedostupan, dakle nije moguće praviti izmjene, sve dok ne odradimo “UnFreeze” – opet kliknemo na pahuljicu, i sve će se opet vratiti u normalu.

Ovo je super opcija kada imamo mnogo kanala a cpu više ne može da handlira sve to.

Problem 3 : sve je fino radilo dok nisam ponovo otvorio cubase, sada zvuk kasni, krcka itd…

Najčešći problem kod početnika 🙂 Naime, cubase koristi ASIO drivere, ali isto tako koriste ga i plugini (standalone) ili drugi software. Tu nastaje problem, kada pokrenemo dva software-a koji koriste isti ASIO driver, driver uvijek jednog izbaci, ali je pitanje kojeg će !

Ovo se dešava u dva slučaja:

  • Imamo otvoren Cubase i želimo da otvorimo pored njega i WaveLab ili neki plugin u standalone režimu. U 70% slučajeva će biti prijavljena greška sa driverom, tako da ćemo biti upoznati da ne možemo koristiti istovremeno, ali to nekada i nije slučaj, sve prođe u tišini i na kraju ne radi 🙂
  • Imamo otvoren Cubase, radimo u njemu, i nakon nekog vremena desio se kraš… i Cubase zaglavio !!! Naravno, nikako drugačije nego nasilu zatvorimo Cubase (ctrl+alt+del). Nakon toga ponovo otvaramo Cubase i sve se fino pokrene ali zvuk ni za živu glavu nevalja !!! Kvaka je što smo kod prethodnog Cubase-a ubili samo njegov GUI (nema ga više na ekranu) ali je proces i dalje ostao živ, dakle prije novog pokretanja provjertiti u procesima da li je Cubase još aktivan. Sve dok je aktivan, ne smijemo pokretani novu instancu, jer će postavku audio vst drivera postaviti na neku defaultnu vrijednost – koja ne valja !!!

To su uglavnom dva scenarija meni poznata.

Problem 4 : nakon što sam ponovo pokrenuo projekat svim wav samplovima u audio trakovima su dužine smanjene

Hah, sjećam se kada mi se ovo desilo davno, satima sam tragao u čemu je kvaka. Radio sam na projektu i zatvorio cubase, prošlo je par dana i nakon što sam otvorio ponovo projekat, svi wav samplovi su imali manje dužine, i sve je ispalo iz tempa koji je definisan ?!??????

Na kraju se ispostavilo da je riječ bila u podešenju audio sample ratingu (frekvenciji) u audio postavkama. Primarno je bilo setovano na 44.000HZ, a ne znam kako to se nešto razdesilo i ponovo setovalo na 48.000HZ. Nakon što sam vratio na 44.000 sve se vratilo na svoje mjesto 🙂

Vrijedno je znati…

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: