Teremin

Gledajući youtube video sa posljednjeg posta koji sam postavio, sjetih se instrumenta koji Jarre koristi tj. koristio kod prvih albuma, a vjerujem da ga koristi i dan danas. Ono što pouzdano znam je da ga i dan danas koristi na koncertima.

Lav Sergejevič Termen svira na tereminu

Lav Sergejevič Termen svira na tereminu

Šta je to teremin ? (izvor: wikipedia)

Teremin je elektronski muzički instrument koji je ime dobio po svom izumitelju, sovjetskom inženjeru Lavu Sergejeviču Termenu (1896-1993), odnosno Leonidu Tereminu, kako su ga zvali u zapadnoj Evropi.

Teremin je izmišljen 1919. godine, kao jedan od prvih elektronskih muzičkih instrumenata, a ono što ga i danas čini čudom jeste činjenica da se jedino na njemu svira bez ikakvog fizičkog dodira.

Čitav instrument, koga još zovu i termenvoks, sastoji se od kutije sa dve metalne radio-antene oko kojih muzičar na određen način pomera ruke i tako, u stvari, svira na tereminu. Udaljenost ruku izvođača od antena određuje frekvenciju i amplitudu, odnosno jačinu zvuka. Tako mali pokreti ruku daju drhtav zvuk koji se među muzičarima naziva tremolo ili vibrato. Uobičajeno je da se desnom rukom upravlja frekvencijom, a levom jačinom zvuka.

Zasnovan na principu oscilatora, teremin proizvodi zvuk kombinujući dva različita radio-signala vrlo viskokih frekvencija. Dobro uvežbana kombinacija pokreta svirača na tereminu može dovesti do iznenađujuće složenih i izražajnih varijacija u izvođenju muzičkog dela.

Nije stoga čudo što je zvuk teremina često korišćen za razne efekte u igranim i crtanim filmovima. Ovaj instrument je, naročito šezdesetih godina prošlog veka, našao primenu i u mnogim kompozicijama popularne muzike, a dosta se koristi i danas.

Tako je vođa poznate američke pop grupe Beach Boys, Brian Wilson, 1966. godine zvukom teremina veoma upečatljivo završio najveći hit svog sastava „Good Vibrations”. Solo izveden na tereminu bio je i deo čuvene kompozicije grupe Led Zeppelin iz 1969. godine, „Whole Lotta Love”, a odsvirao ga je izvanredan gitarista i tereminista Jimmy Page. Teremin na svojim koncertima vrlo često koristi i poznati francuski kompozitor i muzičar Jean Michel Jarre.

Po nekim mišljenjima, Termenov pronalazak je zasnovan na dostignućima Nikole Tesle (mada sam Leonid Teremin to poriče). U prilog tome ide i činjenica da je Dorit Krajsler, američka umetnica i poznati tereminista, uvodnu pesmu na svom albumu ,,Best of Dorit Chrysler” nazvala po slavnom Tesli.

Bilo kako bilo sve se opet vrti oko Tesle 🙂

Evo još jedan zanimljiv članak o istorijatu teremina i njegovom izumitelju… istorija zvuka

Kako zvuči teremin ?

Jean Michel Jarre svira na tereminu… (pogledaj sljedeći video)

Da li postoji VST emulacija teremina ?

Naravno, kako u današnje vrijeme imamo emulaciju svega (skoro pa i života :)) imamo i emulaciju teremina. Upravo sam skinuo ovaj plugin i oduševio se, jako dobro je napravljen.

Riječ je o Super Spook Keys v.1 pluginu webpage

ssk

download super spook keys v.1

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: