Teško je stvarati !

Na ovu me frazu podsjetio kolega koji je ostavio posljednje komentare i pohvale. Naime, kako već i piše, rekao je “Teško je stvarati !

Da, slažem se sa tim. Međutim, mnogima to nije jasno.

pape

Da je stvarati lako, onda bi svako stvarao !

Da je lako uslikati dobru fotografiju, onda bi svi slikali dobre fotografije, da je lako napraviti operu, onda bi svi pravili opere, da je lako isplesti ove pape gore, onda bi svi pleli 🙂 ali onda nam ne bi bilo sve to tako zanimljivo, jer to svako radi i svako može, jednostavno stvari bi gubile na vrijednosti.

Anegdota uz “lako je stvarati”

Postoji jedna anegdota vezana za obične smrtnike 🙂 (šala) koji samo gledaju tv i povazdan ne rade ništa. Kada se sa ovakvim ljudima uđe u diskusiju oko muzičke produkcije (stvaranja) kao i mnoge druge umjetnosti (gdje pojedinac dolazi do izražaja ili nešto prenosi slušaocu / gledaocu / čitaocu) obično se svi dijalozi završavaju sa:

  • ahhhh, lako je to, sjedneš za računar i za 5 minuta napraviš pjesmu
  • sve kompjuter sam radi danas
  • sad oni samo nešto tamo-ga-vamo-ga i snime film…
  • i dosta sličnih teza

Da u ovome ima nešto od istine, ja bih bio iznimno sretan u jednu ruku, ali u drugu ruku i ne … Od postanka čovječanstva, slikarstvo, muzički izričaji i slično su imali veliki značaj, jer kako sam već rekao, pojedinac želi da se istakne te da slušaocu prenese neku poruku ili slično… a to nije nimalo lako ! Zamislimo sada da računaru ostavimo domaću zadaću preko noći i naredimo da nam napravi novi album za 2009 godinu, a mi jednostavno odemo leći u krevet ili uz tv piti pivo i slično… Gdje je tu izričaj, gdje je tu užitak ? Zapravo, nismo mi to stvorili, to je stvoreno od neke vrste umjetno-inteligentnog bića, ali sve u svemu to nismo mi.

Naravno, računar ne može sam sve da uradi, bar ne još 🙂 koliko znam, tako da je ipak potrebno da zagrijemo stolicu i prionemo na posao.

Istina, u mnogome nam software/računar pomaže, ali on nam samo pomaže, jer bez nas ne može ništa…

Recimo, danas na tržištu postoji mnogo sampler cd-ova (za kupiti) sa raznoraznim legalnim loop-ovima, samplovima i slično… međutim mnoge ljude to buni ali takvi sampleri služe samo kao inspiracija ili kao nadomjestak u popuni aranžmana i slično… znači ako nam pored našeg kompletnog zafali jedna dionica i skontamo da bi  saksofon bio pravi izbor, pronađemo disk Sax Loops i iskoristimo ga na najbolji mogući način.

Ako uzmemo jedan sampler cd i u naš sekvencer naredamo

  • drum loop 1
  • drum loop 2
  • pad 1
  • pad 2
  • keyboard synth 1
  • vocal sample

i sve to pustimo, to će lijepo da zvuči, ali pogodite šta ? To je već neko za Vas odsvirao i to nije originalno ! Tako da takva vrsta kreativnosti i nije kreativnost negoli slaganje loopova u sekvenceru ! Sempleri se koriste u određenoj dozi.

Kakav je uobičajeni put do jedne kompozicije ?

Recimo, da šetam gradom i nešto ugledam ili doživim i to me asocira na nešto ili inspiriše, primjera radi zalazak sunca… svakoga će zalazak inspirasati na svoj način i stvoriti u mozgu različitu muziku kao asocijaciju…

Nakon toga slijedi implementacija asocijacije i ideje u software-u… Koristimo se software-om kao svojim pomagalom, kao što se autom služimo da bi od tačke A stigli do tačke B.

Ja recimo koristim Cubase, sada već Nuendo, neko Pro Tools itd… ali osnovni princip je isti, to je alat koji nam pomaže u realizaciji naše ideje.

Pošto u stanu nemam cijeli orkestar i sve njegove instrumente, koristim se dodatnim pomagalima a to su VST plugini, svaki od njih imitira neku vrstu instrumenta i slično…

Ono što se dalje dešava je sviranje. Da, vjerovali ili ne, sviranje… Sviram i stvaram nove midi-notne zapise u svom cubase-u.

Nakon svega odsviranog, slijedi usklađivanje aranžmana… gdje će biti neki “pad”, gdje bubanj, gdje gitara i slično, stvaram zvučnu sliku svoje ideje.

I na kraju dolazi finalni produkt, a to je moja kompozicija.

Ali jedna stvar je bitna za primjetiti u ovome svemu, ovo se nije sve desilo za 5 minuta, ovo je trajalo nekih mjesec-dva recimo… a to je tek samo jedna kompozicija, koja opet možda nije završena.

Rezime

Stoga, dragi čitaoče, ako spadaš u ovu skupinu ljudi o kojima pričam, vjeruj ! nije to baš sve tako kako si misliš !

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: