Štimanje električne gitare (tzv. setup)

Naišao sam na glazbenom forumu na temu gdje je Uncle Hendrix fino ljudskim jezikom objasnio postupak… pa da vidimo…. a kaže ovako:

Sch 006 D SKB_MED

Potaknut raznim porukama ovdje na forumu kako se gitare nose majstorima na setup i kako se to plaća oko 100-200 kuna, a sigurno se nosi barem jednom godišnje, odlučio sam se otvoriti ovaj topic, jer gitara je na koncu samo hrpa lakiranog drveta i željezarije, a setupiranje gitare je sve samo ne atomska fizika. Mislim da to svatko može sam sebi napraviti, jer na koncu, uvijek je zanimljivo igrati se s instrumentom, a i nema nekakvog rizika(pogotovo ovdje čitam da je zatezanje/otpuštanje šipke u vratu neki bauk. Za početak, što će nam biti potrebno:

S lijeva na desno:
1) Set imbus ključeva(Pevec-oko 20 kuna)
2) Štimer(poželjno neki bolji, ja imam Korg DT10-600 kuna)
3) Križni odvijač(potrošite tih 20 kuna više za onog skupljeg, vjerujte mi zna jako živcirati kad vam odvijač stalno bježi)

priborwf8

E sada, setup ćemo podijeliti na dvije kategorije:
1) Visina žica(ili tzv. “action”)
2) Intonacija(štimanje oktava)

1. Visina žica

Dakle, prvo upoznajmo našeg glavnog “neprijatelja”, a to je sedlo:

sedloxk4

Sedla su uglavnom metalna, iako postoje i grafitna sedla, a vidio sam i TUSQ(materijal za izradu nuta, mislim da ga je Taylor izmislio) sedla, ali to se odnosi samo na ovaj glavni kostur, šarafi su svugdje na isti sistem. Sad, sedlo ima svoje dvije nogice, koje imaju imbus glavu(najmanja veličina), i one će nam biti važne u podešavanju visine žica. Ovaj šaraf koji je na stražnjoj strani nam je bitan u štimanju oktava. Feder je tu da pridonosi stabilnosti.

Kao što znamo, vrat električne gitare nije ravna daska, već ima svoj radijus i oblik(shape). Shape se odnosi na stražnju stranu, onu koja nam leži u šaci, a fender ima simpatičnu nomenklaturu prema slovima(C, V i U shape), a radijus ima iznos u inchima(jer su Leo i Orville bili Ameri). Mislim da mnogo ljudi ne razumije kako i šta je radijus, pa ću i to pokušati objasniti. Ako nam je radijus npr. 7.25″, kada bi nacrtali krug radijusa(ili polumjera) 7,25″(oko 18 cm) na listu papira i nožicama ga izrezali, ostao bi nam papir sa rupom gdje je bio kug. E sada, kada bi tom papiru odrezali jedan malo veći dio, od rupe u sredini prema kraju, a da nam luk bude malo dulji on onoga na hvataljci, i onda kada bi ga konkavnom stranom prislonili na hvataljku(fretboard) vidjeli bismo da on savršeno paše. Što je veći radijus, to je vrat ravniji, te je lakše bendati, a na manjem radiusu(zakrivljenija hvataljka) je lakše držati cijele akorde. Znam da Ibanezi RG i sl. imaju veći radijus, dok npr. telecaster ima manji radijus. Malo je ovo kompliciranije, ali nadam se da ćete uspjeti predočiti to sebi u glavi, malo geometrije ne bi škodilo.

I sada, kada smo sve shvatili, krenimo na posao. Najkorisnija alatka bi bile mjere radijusa, koje koštaju oko 35$ (understring radius gauges), i ima ih 8 u setu. To nije neka velika cifra kad se uzme u obzir da ih nećete gubiti, to je jedna od stvari koje se uzmu za čitav život. Ja ih nažalost još nisam nabavio(iako namjeravam uskoro), pa sam slagao onako-od oka. To je i nekako najveća boljka ovog cijelog teksta, ali nijanse su jako male, tako da je vjerojatno i utjecaj na sveukupnu svirljivost malen.

Prvo pogledajmo radijus hvataljke:

radiusct7

Sada, sa malim imbusom pokušamo sa sedlima napraviti isti oblik, s time da nam deblje žice budu brenčile, onda ih povisimo dok ne prestanu brenčiti. Brenčenje je dozvoljeno kad se svira na suho, ali sve dok se to brenčenje ne čuje na pojačalu. To se jednostavno provjeri na cleanu, lagano sviramo svako polje debele E žice, pa ako neko polje brenči, malo zašarafimo nožice da sedlo ide prema gore. Najčešće je to na šestoj žici, ali valjalo bi provjeriti i petu(A) žicu, i primjeniti isti postupak.

Kod gitara sa tuneomatic bridgeom ( kakav vidite na LP-u, SG-u itd. ) taj je problem riješen time što je bridge lagano udubljen, te sa dva šarafa na krajevima podešavamo visinu žica. Kraj gdje su tanje žice bude malo bliže tijelu.

sedlaem3

Kada smo napravili to sa sedlima selimo na šipku. Šipka također ima imbus glavu, iako neke mogu imati i ključ, pa će nam tada trebati i ključevi u priboru. Zatezanjem šipke u vrat, vrat će biti ravniji, i žice će biti bliže hvataljci, a action će biti niži, dok otpuštanjem šipke, vrat se udubljuje i action je viši. Sada, to je dosta osobne naravi, pa probajte više visina žica, jer se često dogodi da si netko nakon dosta vremena otkrije da mu odgovara viši action. Sa zatezanjem šipke je dosta kada nam žice počnu brenčiti na prvih par polja. Zateže se u smjeru kazaljke na satu, otpušta u obrnutom. I uzmite u obzir prirodu drva, tj. promjena se neće dogoditi odmah nakon što zategnete ili otpustite šipku, nego treba malo vremena.

Napomena: Radimo male pomake u okretanju, otprilike 1/8 punog okreta, da ne bi slučajno nešto puklo, jer sve ima svoje granice!

2. Intonacija

Sada na scenu stupa onaj šaraf sa stražnje strane sedla, za koji nam treba križni odvijač. Dakle, kako se štimaju oktave na gitari: uključimo gitaru u štimer i naštimamo je u štim u kojem sviramo. Napravimo prirodni harmonik na 12. polju i provjerimo da li je odsvirani ton(kada stisnemo prag, naravno) na 12. polju jednak prirodnom harmoniku. Ako je odsvirani ton viši od harmonika, trebamo produljiti dužinu po kojoj žica vibrira, tj. zategnuti šaraf koji drži sedlo(pa će nam se ono udaljiti od nuta) i prestati kad se tonovi poklope. Ako je odsvirani ton niži od harmonika, onda trebamo skratiti duljinu po kojoj žica vibrira, tj. otpustiti šaraf i prestati kad se tonovi poklope, i pri provjeri voditi brigu o tome da gitara uvijek bude u štimu u kojem sviramo, jer tranzitivnost ne vrijedi(kaže mudri Lord Sirius)!

———————————————————————–

Jako dobro napisano… da se sada i ja malo uključim:

Podešenje visine magneta

Nakon podešavanja zakrivljenosti vrata i visine žica, dobra je stvar podesiti visinu magneta.

Ako su magneti preblizu žicama, magnetno polje može „usporiti“ vibracije žica i dobivate „kratak“ ton. Druga neželjena posljedica magneta preblizu žicama je distorzija. Ove dvije pojave su najizraženije na single-coil magnetima, a najlakši način da zaključite da su vam magneti preblizu jeste da čujete „pištanje“ iz pojačala kada uključite svoj efekat “overdrive” ili “distorziju” i nedirate žice. Siguran sam da ste do sada čuli masu gitarista kojima se ovo dešava.

Na drugu stranu, ako su magneti predaleko od žica, izlazni signal iz gitare je veoma slab. To vas tjera da pojačalo „odvrnete“ da biste dobili glasan zvuk, a u stvari bespotrebno pojačavate šum i opterećujete pojačalo.

Uvijek podešavajte visinu magneta sa žicama pritisnutim na posljednjem pragu. Mjerenje vršite između magneta i donje strane žice. Ako imate dva ili više magneta i podesite ih na istu visinu, onaj bliže vratu će se uvijek biti glasniji nego magnet uz kobilicu. Razlog je jednostavan – žice jače vibriraju na sredini nego na krajevima.

Početne pozicije za Gibsonove gitare:

magnet bliže vratu gitare magnet bliže kobilici
3,20 mm (i bas i treble strana) 1,60 mm (i bas i treble strana)

Početne pozicije za Fender gitare:

magnet bas strana treble strana
Texas specials 3,15 mm 2,40 mm
Vintage Style 2,40 mm 2,00 mm
Amer/Mex Std 1,95 mm 1,60 mm
Humbuckers 1,60 mm 1,60 mm

Napominjem, ovo su polazne vrijednosti. Kao i kod bubnjeva, sve je u vašem ukusu. Morate eksperimentisati da biste postigli zvuk kakav želite.

Vodite računa o balansu. Prebacivanjem prekidača kojim birate magnete dok svirate ukupan zvuk se ne smije drastično mijenjati po jačini. Isto tako, nezavisno od toga na koji magnet (ili kombinaciju magneta) koristite, sve žice moraju davati podjednaku jačinu zvuka.

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: