Koji je format Audio CD-a ?

Prije par dana sam imao jednu, da ne kažem prepirku, na jednom lokalnom forumu u vezi formata audio cd-a. Nikada nisam mislio da će od te teme da nastane elaborat niti da će morati da se elaborira… ali izgleda da se mladim naraštajima sve treba elaborirati 🙂

410px-CDDAlogo.svg

Sve ljude u početku buni i u konfuziji su oko formata Audio CD-a tako da svi misle da je zapravo istinski format našeg omiljenog Audio CD-a WAV. Naravno to nije tačno !!!

WAV format je produkt Microsofta (sa pojavom windows-a) i to je isključivo kompjuterski format, tj. namjenjen za spremanje audio (zvučnih) fajlova na računaru.

Glavna zabluda nastaje s razlogom što i audio cd koristi PCM enkoder za reprodukciju i samo kodiranje, kako u samom uređaju tako i na računaru. PCM enkoder je glavni enkoder i za WAV datoteke. Tako da i WAV enkodiramo kao 44.100 Hz i 16-bita, isto kao i sam Audio CD.

Audio CD kao svoj format-standard (zapisa) koristi RED BOOK AUDIO

Fajlovi koje dobijemo kada ubacimo Audio CD u računar su po par kilobajta (to je ono što vidimo) i glase

  • Track01.cda
  • Track02.cda
  • itd… koliko pjesama ima

Ovi fajlovi su zapravo samo pointeri do podataka na samom cd-u, dakle nešto kao TOC kod HDD-a itd… ali operativni sistem to raspoznaje te kada se ubaci audio cd i pokrene neki od trakova on to odmah skonta i počne reprodukciju te pjesme.

Još jedna razlika između Audio CD-a i WAV formata je i ta što WAV može biti i kompresovan !!! Tako da kod kreiranja WAV datoteke neki programi (pro) nude i enkodiranje sa drugim encoderima pored PCM enkodera, recimo MPEG-3 itd…

Pogledati više detalja oko WAV fajla na wikipediji.

Između ostalog, pitanje je “Šta je prvo izmišljeno i napravljeno Audio CD ili WAV” ? Kada odgovorite na ovo pitanje sve će Vam biti jasno.

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: