… još teorije: Želim se baviti produkcijom, minimalni zahtjevi

Mnogi početnici u ovoj oblasti znaju se nasukati odmah pri samom startu oko hardware-skih zahtjeva i software-a pa ću pokušati objasniti na šta sve treba obratiti pažnju za mali kućni studio.

DAW

Matična ploča – prije svega dobra matična ploča (cca. 150EUR)… slobodan izbor, samo ne nešto previše jeftino, samo ćete se nasukati ! ASUS je uvijek dobar izbor.

CPU – dobar procesor (cca 150EUR) – bježati od Celerona !!!

P43400F478-unit_000

RAM Memorija – što više memorije to bolje !

Hard Diskovi – što više hard diska – to bolje !!! Kod diskova također bitan faktor – veća keš (cache) memorija recimo 32Mb… semplova će biti sve više i više, plugina također – pojest će prostor. 1 Tb preporučujem.

Zvučna kartica: Osnova svega ovoga što pravimo je gospođa zvana zvučna kartica 🙂
Tražiti PRO “low budget” karticu, to su kartice koje spadaju u kategoriju amater/pro. Takve su npr. M-Audio, EMU, RME itd… i ići sve do nekih 90-ak EUR za dobar početak. Ako možemo više – dobro i jeste 🙂 Ali u svakom slučaju bolje uzeti nešto pristojno a ne previše skupo, možda ovo sve nije za nas, tako da ne bude baš prevelik trošak 🙂

m-audio-2496

M-Audio Audiophile 2496

LCD Monitor – ono što predlažem u ovom segmentu je monitor >= 20 inča… vjerujte, pri prvom radu znat ćete o čemu pričam.

Operativni sistem: Windows XP SP3 – uz tjuniranja koja možete također pronaći na mom blogu.

Ostala Periferija

Midi kontroler (klavijatura) – u principu može bilo koja klavijatura koja ima MIDI konektore i biti će skroz ok za početak… (cca 70 – 150 EUR), jer vam ona služi samo za upravljanje vst instrumentima i slično, nećete gotovo nikada snimati live klavijaturu.

Behringer UMX49

Behringer UMX49

Mikrofon – gledati, identično kao kod zvučne kartice, da se nađe neka sredina – amater/pro verzija (behringer recimo) za početak sasvim solidno. Ako nam mikrofon nije potreban, ne planiramo snimati vokale ili žive instrumente onda ga ne treba ni uzimati ! Također gledati da se ide na kondenzatorski jer ćemo ga moći iskoristiti za sve prilike  – i za vokale (sa pažnjom) a i za žive instrumente.

Behringer C-2 (par kondenzatorskih mikrofona)

Behringer C-2 (par kondenzatorskih mikrofona)

Recimo par ovih C2 mikrofona je negdje oko 50 EUR.

Mikseta – kao i kod ostalog, gledati nešto srednje cijene i određenog broja kanala koji će zadovoljiti naše potrebe – sve zavisi šta planiramo raditi i kojom vrstom produkcije ćemo se baviti. Ići otprilike oko 100 EUR. (Peavey, Behringer, Yamaha, Roland…)

Peavey PV6

Peavey PV6

Ovakva mikseta je otprilike nekih 100-njak EUR-a.

Monitori (zvučni) – ovo i zvučna kartica su najbitniji segmenti svega ovoga. Zvučna je tu da daje dobar zvuk a monitori da ga dobro reprodukuju… Na ovoj stavci ne treba štedjeti i treba uzeti nešto kvalitetno… A šta uzeti ? Hah… i sam još tragam za dobrim monitorima.

Pearl 5

Pearl 5

Ali neki Beringeri se mogu naći za 100-njak EUR-a što opet može sasvim solidno zadovoljiti početne potrebe.

Ostala periferija:

Ostatak je individualan te ide po potrebi, gitare, trube, gajde, violine, procesori, kompresori itd… 🙂 Držati se istog pravila… biti negdje u sredini – nemojte se previše zavaljivati u dugove !!! Ipak vam je ovo samo hobi…

Ali uvijek će tu biti kablova, konektora, itd.. itd…

Software zahtjevi:

U moru software-a ipak bih izdvojio:

  • Steinberg Cubase 5
  • Steinberg Nuendo 4

Eh sada, ako želite da se previše ne opterećujete dodatnim pluginima itd… onda preporučujem

  • Cakewalk Sonar 8

ili recimo

  • Propellerheads Reason 4

Ovi software-i nude odmah instalaciju pratećeg software i biblioteka. Kod Reasona treba biti pažljiv i vidjeti njegove limite (nema snimanja wav fajlova, nema vst podrške i slično)

Od ostalog imamo na raspolaganju još:

  • Ableton Live 8
  • Reaper
  • Pro Tools (zavisi od zvučne kartice)
  • Presonus Studio One

U principu prije same odluke najbolje otići na stranice proizvođaća te vidjeti šta nam najviše odgovara …

Koji sekvencer je najbolji… svi su dobri, sve zavisi na šta se ko navikne 🙂

Rezime:

Na kraju možemo izvući samo jedan rezime, treba nam dosta para 🙂 ali polako, jedno po jedno, kako bude sazrijevali u ovom svijetu tako će i apetiti biti jači ali ćete biti i dosta pametniji… pa ćete znati šta treba kupiti a šta ne.

Još jedan savjet za kraj !

Gledati gdje god možemo pronaći polovno ili zamjeniti za nešto drugo i slično – to je jako dobra opcija nekada. Stvari iz ove oblasti se prodaju i cirkulišu i više nego što možete da zamislite jer upravo što sazrijevamo tako i apetiti rastu pa smo skloni promjenama ka boljem, tako da iskusniji muzičari mjenjaju svoju početničku – staru (očuvanu) opremu za nešto novo itd… treba iskoristiti tu priliku.

Naravno, prije kupovine ili razmjene – DOBRO STVAR PREKONTROLISATI !!! Nije svakome ni vjerovati.

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: