Kako se snaći u šumi semplova ?

Kako vrijeme odmiče vaš harddisk je sve puniji i puniji raznoraznih semplova. Naravno mnoge od ovih nećete ni koristiti niti će Vam kada zatrebati, ali kada ste se već potrudili da skinete ostavljate to na harddisku i to stoji tako godinama – i zauzima prostor ! Sve to polako postaje nemoguća misija i potraga za semplovima je ista kao da tražimo neku zvijezdu na ovoj mapi 🙂
s-star-map

Prije svega ono što je potrebno da uradite je kategorizacija. Ja to uradim otprilike ovako, moji semplovi su na D: particiji u folderu “samples”

d:\samples\….. pa onda:

  • \drum_kits (ovdje ću stavljati kitove, one shot semplove)
  • \drum_loops (ovdje ću držati loop-ove)
  • \vocals (ovdje vokale)
  • \instruments (ovdje sve instrumente)
  • \effects (ovdje efekte)
  • itd….

Ako sada zavirimo u “drum_kits” ja to uradim ovako:

  • \drum_kits\wav (ovdje ću staviti samo wav semplove)
  • \drum_kits\rex (ovdje samo rex semplove)
  • \drum_kits\other (a ovdje ostale formate, njih je manje, aiff itd…)

dakle, razbio sam prvo po formatima, što je jako bitno, jer Vam nekada treba da izvučete samo loop-ove u REX formatu pa ih onda valja tražiti.

Itd… itd… uglavnom shvatili ste poentu ovoga. Što bolje organizirate to ćete se poslije lakše snaći.

Šta uraditi sa bundle semplovima kao što je recimo “Late Night Logic” on u sebi sadrži i drum sekcije i bass sekcije itd…

Za takve stvari pored ovih foldera imam i folder “bundled” i tu stavljam takve stvar – koje su ok u kompletu.

Mnogi od ovih bundle semplera i nisu 100% iskoristivi, pa ih onda razbijam, brišem šta nije potrebno te prebacujem ako su drum loop-ovi u moj folder sa drum loopovima i slično.

Šta koristiti za preslušavanje ?

Ja recimo koristim Extreme Sample Converter… već sam pisao o njemu uglavnom jako je dobar kada nabrzaka treba da preslušamo 100-njak semplova jednim klikom.

Pohranjivanje na medije

Jako pametna stvar je da s vremena na vrijeme Vaš folder sa semplovima pohranite na DVD medije, radi arhive i za svaki slučaj.

Radni semplovi

Na hard disku u principu najbolje držati samo radne semplove, tj. one koje najčešće koristimo, to su raznorazni drum kitovi i slično. Sve ostalo imamo na našim DVD-ovima po potrebi 🙂

Kako pronaći semplove ?

Pisao sam već o sjajnom programu Where Is It ? pa pročitajte tu temu.

Konverzija formata

U zadnje vrijeme drum loop-ove koji su mi krčili prostor na disku sam polako jedan po jedan prebacivao u REX format, sve ono što mi se učinilo iskoristivim, tako da sam znatno smanjio zauzeće i rasteretio hard disk od smeća.
Bio mi je interesantan jedan bundle, ne mogu se sjetiti tačno koji, uglavnom stajao je na računaru upornih dvije godine i da nikada ništa sa njega nisam iskoristio 🙂 Na kraju sam sjeo, odvojio sat – dva te sve što je bilo iskoristivo prekonvertovao u REX.

Dodatna napomena za VST plugine !!!

Jako dobra stvar je što neki plugini imaju finu strukturu nakon instalacije, tako da je sve fino raspoređeno po folderima i nije u jednom stripovanom fajlu od 2-4Gb… Takav je recimo SonikSynth ili Cakewalk Rapture/Dimension… itd…

Jednostavno odem nakon instalacije u folder i sve bankove koji me ne interesuju izbiršem… nemam ih više u sampleru ali nisu mi ni potrebni i rasteretim disk za 5Gb 🙂 Sonik je interesantan zato što je 50% njegovi semplova namjenjeno za kreiranje arp-ova, pluckova itd… meni to definitivno nije potrebno !!!

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: