…teorija: zašto je DSP kartica bolja od obične ?

Svi već to znamo da je zvučna kartica uređaj koji se koristi da bi se talasni signal iz računara prenjeo do naših zvučnika.
Stoga neću pričati o samoj filozofiji jer za to treba jako dosta vremena. Ovdje bih fokus bacio na samu razliku.

Mnogi od Vas se bave zvukom bolje ili lošije, duže ili kraće, ali mnogi od Vas vjerovatno nikada nisu ni čuli za DSP kartice.

U tu svrhu i imamo ovaj blog, zar ne ? 🙂

Naime, imamo dva tipa zvučnih kartica

  • Obične kartice (da ih tako nazovem)
  • DSP kartice

Obje vrste kartica obnašaju apsolutno istu ulogu u samom sistemu samo rade na različitim principima. Obje vrste kartica pružaju mogućnos više kanalnih ulaza i izlaza itd…

U čemu je onda kvaka ?

Obične kartice srećemo svaki dan, čak su  od prije par godina sastavni dio matičnih ploča. Pored integrisanih kartica koje su i najlošija varijanta, bar za dužnosti koje nama treba, imamo i PCI, PCIx, USB, Firewire kartice koje variraju od lošijih do dobrih itd… ali opet spadaju u koš pod nazivom “obične kartice”

Zašto ?

DSP kartice (Digital Sound Processor) na sebi imaju ugrađene zvučne procesore i pri obradi zvuka se koristi upravo ta njihova snaga, dok obične kartice koriste CPU snagu u tu svrhu, pa koliko je jak CPU toliko će i obrada biti jednostavna.
Stoga mnogi na svojim računarima imaju problem sa krckanjem na izlaznom signalu i slično jer im je procesor preslab i ne može da odradi sve zadatke (procesiranja) koja smo naložili nad određenih zvukom ili grupi istih.

DSP kartice se također u većini slučajeva isporučuju sa pripadajućim pluginima – plugini namjenjeni isključivo za rad sa tim karticama.

Eh, sada još jedna jako važna stvar. Svi će sada poletiti i reći – eh, super idem nabaviti onda DSP karticu. I tu postoji kvaka… 🙂
DSP kartice su jedno 10 puta skuplje od običnih….

Ako uzmemo npr. neke standardne cijene, to izgleda ovako:

  • (za obične) M-Audio Audiophile / EMU / RME / Creative / itd.. – se kreću od nekih 170 KM pa negdje do 800 KM
  • (za dsp) Focusrite / Fairlight / Sonic Core / UAD / Digi / TC / itd… – se kreću od nekih 900 – 15000 KM 🙂 u principu nema je ispod hiljadarke !

Zato možda i niste čuli za njih 🙂 Evo recimo kod Artista nekih cijena DPS karitca.

U principu sve se vrti oko kanala i oko broja procesora, tako da je otprilike 2 x 2 (in/out) dps kartica start nekih 900 KM, kako se penje broj kanala ili broj procesora tako je i skuplja – logično zar ne, kao i kod običnih.

Stoga, u kućnoj verziji, hobi, polu-profi radu, kombinacija dobrog računara i bolje obične kartice će da zadovolji sve potrebe, ali ne očekujte previše !

Profi rad, imate studio (planirate da imate) itd… DSP je obavezan izbor.

Mislim da je neka srednja optimalna kombinacija – dobar računar i neka UAD-2 kartica (kao ova dole UAD2-Quad) i bit ćete sasvim zadovoljni 🙂

UAD2quad

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: